För ett par år sedan kunde man läsa en undersökning om vilka pizzor vi gillade bäst här i landet. Om man då tar bort den egna varianten så var den mest populära pizzan kebabpizzan. Något jag själv inte kan annat än hålla med om.
När jag väl äter på en pizzeria är det nästan omöjligt att inte beställa in en kebabpizza med stark sås av något slag. Godast är enligt min mening nog den med både pommes och sallad på.
Sen bor jag även i närheten av Jönköping vilket för oss som kommer härifrån är det bästa stället att äta kebabpizza på. Detta då vi inte har vitlökssås eller den tomatbaserade såsen utan en klart godare.
En sås man själv försökt återskapa många gånger men tyvärr misslyckats med. Det finns t o m en grupp på Facebook som består av oss älskare av Jönköpings kebabsås.
Göra en kebabpizza hemma
Även om det inte riktigt blir samma sak som att köpa på en pizzeria så går det självklart att göra sin egen variant av kebabpizza hemma. Länken här innan går till ett recept på just en sådan pizza.
Detta recept är även med en sås som lite liknar den sås som man kan hitta på pizzeriorna i Jönköpingstrakten. Sen går det inte att jämföra den helt och hållet då det tyvärr är en väl bevarad hemlighet vad såsen exakt består utav. Med lite testande kanske du kan hitta fram till just det där perfekta receptet på sås.
Men som du ser är det en ganska enkel pizza att slänga ihop då man i princip bara gräddar en pizzabotten med lite ost, tomatsås och lök. Efteråt lägger man på kött, sallad och sås.
Smidigt alltså och klart gott. Tittar man lite närmare på det hela med att göra pizza hemma så kommer man då fram ganska snabbt till att det inte är speciellt avancerat. Det tar visst lite tid att lära sig hur länge den ska vara inne i ugnen osv men det går ju att lösa genom att bara titta in lite då och då i luckan.
En sak att tänka på är att välja en bra typ av kebabkött. Kött som du hittar i frysdisken hos de flesta matbutikerna. Mitt tips är att här välja kött som inte är i lite tjockare kvadrater utan det som är lite tunnar och i längre remsor. Mycket godare i min mening.
Om du väljer att göra en egen deg så får du räkna med lite tid för att denna ska jäsa till sig och bli riktigt bra. Men utöver detta tar det inte speciellt lång tid att få till en god pizza hemma. En fördel med att göra pizza själv är att det är enklare att få den att bli lite nyttigare.
Det kan även låta som ganska mycket jobb att göra sin egen pizza hemma men så är faktiskt inte fallet. Totalt tar den en del tid med jäsning av degen men det är inte några komplicerade delar i tillverkningen egentligen, så ta och testa.