Här är lösningen.
Många är de som har svurit över att beläggningen på sin nyinköpta stekpanna snabbt förstörts. Hur är det möjligt frågar man sig själv? Stekpannan hade ju fantastisk design med ”Super duper” beläggning ofta med inslag av några kända metaller.
Svaret är ofta överhettning. Blir en stekpanna med en ”Teflon” eller liknade plastbeläggningar för varm förstörs den, beläggningen tål helt enkelt inte värmen. Problemet är också ofta störst på induktionsspisar eftersom de snabbare blir varma och då hinner man ofta inte justera värmen innan det är för sent.
Nu finns dock en ny teknologi som gör stekpannan intelligent och gör att du inte kan överhetta den på induktionshäll. Den bygger på att stekpannans magnetiska egenskaper försvinner när värmevibrationerna blir tillräckligt höga och därmed stannar uppvärmningen.
Helt enkelt fungerar det så att blir stekpannan för varm slås den av tills temperatur sjunker till den temperatur som stekpannan är anpassad för. Ofta mellan 200-250 °C. Teknologin kallas NOH (Non-overheatable) och bland annat Hackman har två modeller av s på 24 respektive 28 cm storlek. Notera dock att det bara stekpannorna fungerar på induktionspisar.
En annan viktig sak att tänka på gällande alla stekpannor är dock att aldrig spola kallt vatten på en varm panna, då riskerar stekpannan att slå sig. Att en panna slagit innebär att den blivit ojämn och problemet är ofta då att den inte blir varm i mitten utan endast på sidorna.
Att köpa en stekpanna med tjockare botten gör också att risken för att stekpannor slår sig minskar. En stekpanna bottenstorlek är ofta mellan 3-8 mm och de stekpannor som är mellan 5-8 mm slår sig betydligt mer sällan. Tjocka pannor tar visserligen lite längre tid att värma upp, men det håller å andra sidan värmen bättre.
Om en kylskåpskall köttbit läggs i stekpannan riskerar den ex. bli kokt istället för stekt i en tunn panna. De tjocka stekpannorna är ofta gjutna medan tunna pannor är pressade, så ett tips är fråga försäljaren efter gjutna stekpannor. Ofta är de lite dyrare men det kan som sagt vara värt att investera i denna typ av stekpanna.
Istället för köpa en beläggning av ”Teflon” kan man också välja en keramisk beläggning. De tål värme mycket bättre och en annan fördel är att ofta kan även metallredskap användas (dock inte vassa föremål eller knivar).
En av de vanligaste keramiska beläggningarna kallas Ceratec. Dock ska man inte förvänta sig att non-stick egenskaperna, det vill säga att maten inte fastnar, är lika bra som hos en stekpanna med Teflon eller med annan liknande plastbeläggning.
Ha stenkoll på temperaturen, köpa en panna med NOH teknologi, aldrig spola kallt vatten på en varm stekpanna, köpa en tjock gjuten stekpanna och pröva keramiska beläggningar är alltså några tips för att slippa förstöra sin stekpanna. Finns det några fler?
Ja, det bästa är kanske att köpa en stekpanna utan beläggning i rostfritt stål eller gjutjärn. Dessa kräver mer av dig som kock men när du väl lär dig att behärska att laga mat med dessa stekpannor blir resultatet minst lika bra och ofta bättre.
Här kan du jämföra olika stekpannor och köpa den stekpanna som just du behöver.
Hoppas denna artikel gett dig lite tips och kan hjälpa dig att få mindre förstörda stekpannor i framtiden.