Det finns tusentals svenskar som sysslar med musik som hobby och som drömmer om att få spela in sina alster men har varken kunskapen om hur man gör eller pengarna för att betala för en studioinspelning. Nu för tiden finns det dock möjligheter att göra det i en vanlig dator som man bara kunde göra i musikstudior förr i tiden.
I dag finns det tillgång till många olika typer av inspelnings- och musikproduktionsprogram till datorn som kostar från några hundra till ett antal tusen kronor. Du kan till och med klara dig hyggligt med gratisprogrammet Audacity, åtminstone i början.
Dagens datorer har så pass goda prestanda att det inte är några problem att klara flerspårs inspelningar även på mycket enkla laptops. Det du behöver för att komma igång förutom ett inspelningsprogram är ett separat ljudkort och en hygglig mikrofon.
De inbyggda ljudkorten i datorerna är inte av speciellt hög kvalitet och man bör inte heller koppla in analoga prylar såsom mikrofoner till ett internt ljudkort då det förekommer radiofrekventa (RF) störningar i datorn.
Ett hyggligt externt ljudkort kan man få för ca 1500 kronor och en bra dynamisk mikrofon för tusenlappen. Sedan är det bara att sätta igång.
Ska man spela in hemma i lägenheten eller i villan gäller det att man kan få en så tyst miljö som möjligt så det inte smyger sig in ljud från biltrafik, brummande kylskåp och frysar i inspelningen. Dessutom så är ju inte akustiken speciellt bra i ett vanligt boningsrum så du får nog vara beredd på att försöka dämpa det så man inte får för mycket ekon på inspelningen.
Dessutom bör du använda dig av en sk. kardioidmikrofon (njure) d.v.s. en mikrofon som tar upp mest ljud framifrån vilket minskar risken rundgång och att det ska låta burkigt på inspelningen.
Både när det gäller sång och inspelning av många akustiska instrument samt elgitarr från en gitarrförstärkare med högtalare så brukar ett mikrofonavstånd av 20-30 cm fungera bra. Dock är det viktigt att man testar sig fram för att få så bra resultat som möjligt.
Du spelar lämpligen in varje vokalinsats och instrument på separata spår. När du sedan är klar med din inspelning så har inspelningsprogrammen en massa olika effekter som du kan använda sig av för att få inspelningen precis som du vill ha. I regel finns det reverb (en typ av efterklang), eko, wah-wah, equalisation (tonkurvejustering) och mycket annat som du kan testa med. Slutligen återstår det för dig att mixa ner alla spåren till en tvåkanals stereomix samt mastering.