Vad är en canvastavla?
En canvastavla är en tavla som blivit målad eller tryck på ett canvastyg. Det är ett extremt grovt, enkelvävt tyg som också är vanligt att använda till saker som båtsegel, tält, markiser, ryggsäckar och andra väskor, skor, solstolar och utemöbler, där slittåligheten på tyget måste vara exceptionellt starkt.
När det gäller tavlor så sträcker man först ut tyget på en träram och häftar eller limmar fast det. Detta kan göras på antingen baksidan av ramen, vilket ger konstnären möjlighet att inkludera sidorna i sitt konstverk, annars är häftklamrarna eller limmet distribuerat på sidorna, vilket gör att tavlan ser bäst ut med en ram.
Målaren brukar arbeta på sin canvasduk efter att den häftats fast på ramen medan tryckta canvastavlor istället färdigställs innan de fästs upp på sin ram.
Ordet canvas tror man härstammar från det grekiska ordet för hampa – kanavis (cannabis). För hundratals år sedan framställdes detta tyg av just hampa som består av oerhört slittåliga fibrer.
Idag är canvastavlor oftast framställda av bomull eller linne, men det finns givetvis billigare sorter i syntetiska material, så kallad polycanvas. Det finns två typer av duk för konstnären att välja mellan – vanlig canvas och mer tätvävd canvas.
Tavlans historia
Ett av de äldsta bevarade konstverken på canvas är en fransk målning från runt 1410. Tavlan går att se på Gemäldegalleriet i Berlin. Tekniken att måla tavlor på tyg fick dock inte sitt stora genombrott förrän under 15- och 1600-talen, innan dess målade man mest på panel. Idag är canvasduken det överlägset mest använda underlaget vid oljemålning.
Tryckta canvastavlor
En tryckt canvastavla får man genom att trycka en bild på utsträckt tyg som sedan fästs på en ram. Tryckta canvastavlor används idag stor utsträckning i modern heminredning och möjliggör ägandet av klassiska konstverk till låga priser.
Det finns egentligen inga gränser för vilken typ av bilder man kan trycka på denna duk, allt från egentagna fotografier till oljemålningar från jättar som DaVinci eller Monet.
Med hjälp av offsettryck har man i flera årtionden tryckt kopior av kända konstverk på canvastyg, men efter 1990 har det blivit allt vanligt att man trycker med bläckstråleskrivare eller sublimeringsskrivare.
Tekniken att trycka med bläckstråleskrivare har funnits sedan 1960-talet, men de första åren var det en otroligt dyr process.
Tyget som används för tryckta tavlor är antingen bomullscanvas eller en billigare, plastbaserad polycanvas.
Dagens tryckmaskiner möjliggör tryckning av riktigt stora format på 1,5 meter och större. Allt fler hem dekoreras med dessa enorma canvastavlor föreställande barnporträtt, vackra egentagna naturfoton eller kanske bröllopsbilder, det ligger i tiden och är ett vanligt grepp bland allt från privatpersoner till professionella inredare.
De personliga tavlorna beställs från något av de många företag som erbjuder billig tryckning av egentagna fotografier.
Stora inredningsföretag som exempelvis IKEA säljer med stor framgång tryckta tavlor till låga priser. Motiven är allt från romantiska naturmotiv, blommor, söta djur och stadsavbilder, till tryckta kopior av kända konstverk.
Är man själv aspirerande konstnär – fotograf eller målare – så är det idag busenkelt att få något av ens egna konstverk förstorat/förminskat och tryckt på en canvastavla.