Redan långt innan vi tog in granen i våra hus och stugor var det vanligt att man satte en kvistad gran med bara en granruska i toppen på var sida om dörren eller på gården. Detta för att skydda sig mot farliga makter liksom att det var ett tecken på att julefriden kommit.
Tradition från Tyskland
Julgranen kommer från Tyskland från början, där det var vanligt att man hade en ljusklädd gran inne. Den första klädda och pyntade gran man känner till i Sverige är från 1741 och fanns på en herrgård som hette Stora Sundby och låg i Södermanland. Man använde ljus gjorda av vax, man hängde upp godis i granen och man hade placerat sina julklappar under den.
Gran i taket, på bordet och på golvet
Julgranen blir allmänt känd runt 1800-talet och finns nu i nästan varje hem. Det är både herrgårdar, prästgårdar och skollärarbostader den förekommer i.
Hade man en trång stuga så ställde man granen på en pall, på bordet eller till och med hängde den i taket. Även de som var förmögna ställde sina granar på bordet och det var mycket vanligt förekommande i Tyskland, julgranens hemland. Från Tyskland kommer även de allra första julgransprydnaderna och julklapparna.
Julgransprydnader
Det fanns en mängd olika varianter på granar och vad man händer i den. Det fanns enkla granar som var pyntade med sådant man kunde äta så som nötter, äpplen och russin. I större granar förekom marknadskarameller och hemtillverkade pappersgirlanger.
Hade man tillräckligt med pengar köpte man girlanger med glitter och flaggor för att pynta med. De riktigt fattiga pyntade sina granar med bruna papperstussar som de gjort av omslagspapper.
I de riktigt rika hemmen så var granarna pyntade med tyska prydnader så som glaskulor, istappar, påsar med godis och bokmärkesänglar. Granen var en del av inredningen i ett rikt hem, samtidigt som man var noga med att en del av prydnaderna skulle tillverkas på egen hand så som snöflingor klippta ur vitt papper.
Plastgran intåg i vår hem
Plastgranen började dyka upp under 1980-talet och har sedan dess tagit över allt fler offentliga miljöer, såsom skolor och arbetsplatser. Nuförtiden kan det faktiskt vara så att det kan vara svårt att särskilja en riktig gran från utav plats.
Så om man väger in denna faktor plus den ekonomiska biten, man behöver ju inte köpa en ny plastgran varje år så ser det väldigt ljust ut för plastgranens framtid.
Historian om julgranen var intressant. Man har ju sett den varje år med det var ju bra att få reda på lite mer om hur det kom sig att den blev vanlig i hemmen.