När jag var liten hade vi en trädgårdskompost längst bak i trädgården. Det fanns mängder av sniglar och snäckor där – lukten var unken och det blev inte speciellt mycket jord.
Vi hade vår trädgårdskompost där tills dess att plankorna som höll ihop komposten sprack. Numera kör min far allt trädgårdsavfall till soptippen som tar hand om och komposterar det.
När jag köpte eget hus blev jag intresserad av kompost igen. Jag insåg att anledningen att mina föräldrars kompost luktade och att det inte blev någon jord var att det inte komposterades utan det ruttnade.
Jag började läsa på lite om komposter och kompostering och insåg att det är en varmkompost man ska satsa på. En varmkompost är isolerad och ska inte frysa till om vintrarna. Dels för att maskarna i komposten inte ska frysa ihjäl utan också för att under uppstarten på våren när det är varm och kallt om vartannat så ska det inte börja att ruttna.
Börjar en kompost att ruttna bör man börja om från början med nytt material eftersom det ruttnande innehållet kan innehålla mögel och andra gifter som maskarna inte trivs med.
Det andra felet mina föräldrar gjorde var att dom slängde på hela grenar, ganska stora bitar. Dessa grenar är svårt för maskarna att omvandla till jord. Allt som blir liggande länge är en klar risk att det möglar.
Allt som är större än småpinnar bör du stycka upp antingen för hand eller med en grentugg innan du stoppar ned det i en varmkompost.
I en varmkompost kan du också lägga på hushållsrester som lite extra näring till dina daggmaskar. Man bör varva hushållsrester och löv i en varmkompost.
Lite nu och då ska du röra om lite i din varmkompost för att få ned extra syre. Utan syre kommer dina maskar att arbeta långsamt eller i värsta fall dö.
Det tar mellan två och tre säsonger att få en fin jord från en varmkompost om du sköter om den. Skulle din varmkompost bli allt för blöt kan du alltid hälla ned lite kol eller sönderrivet papper – allt för att torka upp och återställa ph-balansen i din varmkompost. Med tid, kärlek och matrester så kommer du kunna få egen fin matjord att strö ut i trädgården.
Du kan köpa en hel varmkompost eller köpa en byggsats för att bygga varmkompost själv, det finns fina komposter i trä. För vem vill ha en stor plasttunna mitt på gården?