För många som inte arbetar inom vården är Pulsoximeter något man inte hört talas om. Men de som kan sina medicinska termer kan lätt lista ut vad den gör. Meter står för att apparaten mäter något och det som mäts kommer tidigare i namnet dvs puls och oxygen (syre).
En pulsoximeter är alltså en liten mätapparat som kan visa syrehalt och puls. Den används främst inom sjukvården, hemvården, idrott och alpinism. För att kunna göra detta används en s.k. noninvasiv metod vilket betyder att en kroppsdel blir genomlyst för att apparaten ska kunna analysera värdena och presentera ett tillförlitligt resultat.
Så fungerar den
Pulsoximetern placeras på en kroppsdel. Det går att placera den på tån, näsa eller örat men det absolut vanligaste är fingret. Två lysdioder genomlyser kroppsdelen på två separata våglängder. Dessa två är rött (660 nm) samt infrarött (940 nm).
Dioderna har en frekvens på ca 30 Hz vilket betyder att de blinkar ca 30 gånger per sekund. Dessa ljussignaler genomlyser fingret och tas emot av mottagare på andra sidan fingret. Det som pulsoximetern sedan gör är att analysera hur mycket av de sända ljussignalerna som absorbents upp av pulsslagen och hur mycket som sänts igenom fingret mellan pulsslagen.
Kort sagt mäter den hur mycket av ljuset som absorberats av blodmassan. Genom avancerad matematik går det att räkna ut hur mycket syre det är i blodet utifrån dessa faktorer. De lagar man utgår från är Lambert-Beers lag. Däremot är det egentligen inte syremängden som mäts utan det är mer korrekt att säga att det är mängden av oxyhemoglobin och deoxyhemoglobin som mäts.
Vem använder den?
Då pulsoximetern är ett sjukvårdsmateriel är det på sjukhuset som de lättast hittas. De används då för att kontrollera patienters syremättning och hur det förändras över tid. Eftersom de är mycket lätta att hantera får en del patienter även uppgift att mäta och skriva ner resultat när de är hemma från sjukhuset. Det gäller då främst de patienterna med KOL eller kronisk bronkit.
Utanför sjukvården används pulsoximetern av de elitidrottare som tränar på höghöjd. Detta då som en säkerhetsfunktion för att minska risken för olyckor.
En pulsoximeter är alltså inte en apparat som är vanligt förekommande hos vem som helst. Men den som uppmanats av läkare att ta sina värden i hemmet och inte får låna en från landstinget, eller för dem som sysslar med t.ex. höghöjdsidrott eller t.ex. flygning kan köpa en online eller på ett apotek.