Oavsett vilket BVC man väljer för sitt barn, erbjuds alla grundvaccineringar för sitt barn. Förutom förebyggande vård kan föräldrar få råd och stöd kring barnets utveckling och föräldraskapet. Skulle barnet bli sjukt finns det läkare knutna till barnavårdscentralen, som man via bvc-sköterskan kan få hjälp med att få en tid hos, om det är något det behövs läkarhjälp med.
I regel är de skötare och sköterskor som arbetar på bvc distriktssköterskor och man har sin husläkare även för barnets räkning. På vissa bvc i city finns det föräldragrupper, kurser i babymassage och liknande.Dessa grundvaccineringar är, liksom övrig vård på bvc, gratis och frivillig.
De vaccinationer som erbjuds på samtliga bvc är mot mässling, röda hund, påssjuka, stelkramp, difteri, kikhosta samt allvarliga infektioner orsakade av till exempel pneumokocker.
Väljer man att inte vaccinera sitt barn, löper barnet risk att få dessa smittor som kan ge allvarliga skador och handikapp, i vissa fall kan smittorna vara dödliga. Samtidigt kan man resonera som så att eftersom många är vaccinerade, är dessa smittor nu få i samhället, en del har i princip försvunnit. Dock är det ju så att om många låter bli att vaccinera, ökar riskerna.
För de små barnen som ännu inte är fullt vaccinerade är riskerna som störst om många av de äldre barnen inte är vaccinerade. Socialstyrelsens rekommendationer är att alla barn ska vaccineras. Innan ett vaccin erbjuds barn på olika BVC i Stockholm och resten av landet, testas de självklart noga och diskussioner mellan vaccinationsexperter, barnläkare, immunologer och infektionsläkare väger för- och nackdelar mot varandra.
Få all information om barnvaccinering på BVC
På bvc får nybakade föräldrar information och råd kring de olika vaccinationerna. Man ska inte behöva känna sig oviss och orolig. Sjuksköterskorna på bvc är vana vid frågor och vet att oro för vad som rör barnet, kan ge olika uttryck och handla om olika saker. Vad gäller vaccin kan man som förälder känna en oro för biverkningar.
På sitt bvc ska man kunna få all information man önskar. Ska man resa utomlands och behöver ytterligare skydd, är det bra om man kontaktar det bvc man tillhör i Stockholm i god tid.
När barnet når skolåldern flyttas den förebyggande barnhälsovården över till skolan. Då är det skolan och skolsköterskan där som fullföljer vaccinationsprogrammet.
På samtliga sjukhus erbjuds regelbundna hälsoundersökningar och vaccinationer för alla barn upp till och med att de börjar skolan. Vid barnets födsel, får man på BB veta vilken bvc man tillhör.
Men då man själv har möjlighet att välja barnavårdscentral oavsett var man bor, kan det vara klokt att ha gjort sitt val redan innan födseln, om man inte är säker på att man vill gå med sitt barn till den BVC man tillhör.
Automatiskt tillhör man den bvc och husläkare som är närmast hemmet, men man kan alltså välja själv och behöver inte bo i city för att välja en bvc där. Oavsett vilken barnavårdscentral man väljer är denna förebyggande vård kostnadsfri.
Fokus på hela familjen
En BVC i city Stockholm med hela familjen i fokus, är Kvartersakuten Serafen. Serafen är en privatägd mottagning som arbetar efter de riktlinjer Stockholms läns landsting har tagit fram för barnhälsovård. Här finns barnavårdscentral och vanliga husläkaren i samma byggnad.
Det är vanligt att man känner sig nedstämd som nybliven förälder, så det är viktigt att inte glömma bort mamma och pappa.
Då barnet är nyfött går man ganska ofta till bvc. Bebisen vägs och mäts och ett sådant rutinbesök brukar gå ganska fort. Vill man ha mer tid för samtal och undersökning, är det bra att avtala tid för ett längre besök.